A téma legyen aktuális…A leendő szakmád szempontjából jelentőséggel bíró…Legyen egyedi, elgondolkodtató és továbbgondolható…
 

Cím: Asszimiláció vagy integráció?

Alcím: Roma gyermekek integrációs nehézségei, az előítéletek szerepe a szocializáció során


Szociális munkásként vagy szociálpedagógusként jó esélyeid vannak arra, hogy romákkal dolgozz. A romákkal szembeni előítéletek a mai médiában különböző módon jelennek meg.

  • De Te, mint leendő szakember, hogyan látod ezeket az előítéleteket?
  • Szerinted milyen hatással vannak ezek a roma gyermekek beilleszkedésére?
  • Meg lehet ezt mérni?
  • Az eredmények fényében meg lehet határozni a segítő szakember feladatait, lehetőségeit?
  • Milyen dilemmák merülnek fel ezzel kapcsolatban?
     

Végezzünk egy kutatást, szociális munkás szemmel.

  1. Hipotézis: a roma gyermekek beilleszkedési nehézségekkel küzdenek az iskolákban a velük szemben megnyilvánuló előítéletek miatt.
  2. Konceptualizálás: vegyük sorra a fogalmakat. Ki számít roma gyermeknek? Mit értünk beilleszkedési nehézség alatt? Mi az előítélet? Hogyan nyilvánulhat meg?
  3. Operacionalizálás: a hipotézist többféleképpen vizsgálhatjuk meg. Interjúzzunk a pedagógusokkal? Végezzünk szociometriai vizsgálatot a gyerekek között? Kérdezzük meg a gyerekeket? Kérdezzük meg a gyermekvédelmi jelzőrendszer tagjait? Vegyünk elő statisztikákat? Esetleg mindezeket vessük össze? Elemezzünk eseteket? Keressünk külföldi szakirodalmat, hivatkozásokat? Tekintsünk ki az EU-s helyzetre? Tekintsük át a sajtót? Vegyünk fel életút interjúkat? Kérdezzük meg magukat a szociális munkásokat?
  4. A vizsgálat eredménye: nézzük meg, hogy az elméleti hivatkozásokban megfogalmazottakat alátámasztják-e az általunk talált eredmények. Ha igen, miért? Ha nem, miért nem? Érvek pro és kontra.
  5. Hol van a szociális munkás szerepe ebben a helyzetben? Mit tehet? Mit nem? Kompetencia-határok? Etikai szempontok? Saját előítéletessége? Hogyan kompenzálhatja a hátrányokat? Hogyan segíthet túlélni a diszkriminációt? Mit tehet az előítéletes környezettel?
  6. Következtetések, dilemmák, felvetések: Mire volt jó a vizsgálat? Valóban hozzá tett a szociális munkások hatékonyabb munkavégzéséhez? Mit lehetne vizsgálni a jövőben?
     

A bejegyzés trackback címe:

https://szakdolgozat-tema.blog.hu/api/trackback/id/tr22924223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása