Lehetséges cím: Nemzetközi hitelpiaci válság.
Alcím: A világgazdasági és Magyarországi hatások vizsgálata.

A 2008-ban kirobbanó gazdasági világválság a pénzügyi szektor legkevésbé átlátható és leginkább komplex részévé vált a globális és kölcsönös összekapcsolódásnak. Sokkal sebezhetőbb, mint a második világháború óta bármikor volt és emiatt a kockázat és bizonytalanság egyik fő tényezője lett.
A magyar gazdaságot a nemzetközi pénzügyi válság a költségvetési kiigazítás közepén érte el, megakadályozva azt, hogy a már két éve tartó visszafogott növekedésű pálya újból felívelő szakaszba váltson. A világgazdasági kereslet egyre erőteljesebb visszaesése a magyar gazdaságot is a recesszió felé lökte. A teljesítmény és a kilátások romlása elmélyítette a belpolitikai krízist, és növelte az ebből fakadó gazdaságpolitikai bizonytalanságot.


A válságról szóló dolgozat nagyon aktuális téma, hiszen a jelenben is tart és nemcsak országos szinten, de nemzetközileg is mindannyian érintettek vagyunk benne, ezért a témával érdemes, sőt kell is foglalkozni!
A szakdolgozat felépítését tekintve, kezdődik a bevezetéssel, majd ezt követően feltétlenül ki kell térni a pénzügyi válság fogalmára, előzményére, valamint közvetett és közvetlen okaira.
A harmadik fejezet mutasson rá az Egyesült Államokban és az EU - ban lévő válság kihatásával. Fontos elemezni a különböző országok összehangolt intézkedéseit.
A negyedik fejezetben ki lehet térni a válság magyarországi hatásvizsgálatára ágazatonként lebontva, hogy hogyan érinti a hazai mezőgazdaságot, ipart, kereskedelmet, és hogy milyen módszerekkel próbálják túlélni, mire számítanak.
A negyedik fejezet lehet a fő pillérje a dolgozatnak, hiszen itt látjuk át a válság betöltött szerepét a hitelpiaci/banki szektorban, az idetartozó árfolyam ingadozásokkal, bankállamosításokkal.

Főbb vázlatpontok:

1. Bevezetés
2. Pénzügyi válság fogalma
3. A válság kihatása az Egyesült Államokban és az Eu-ban
4. A válság hatása Magyarországon
5. Válság a hitelpiaci szektorban, különösképpen a hitelintézetek esetében
6. Összegzés

Szakirodalom:

1.) Benczés István Zsolt: Nemzetközi gazdaságtan, Budapest, Akad. K., 2009
2.) Bogár László: Válság és valóság, Budapest, Éghajlat Kvk., 2009
3.) Bogyó Tibor: Magyarország bank- és hitelrendszere, Budapest, Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó, 1995
4.) Hegedűs István: Money in the bank (magyar) Pénz a bankban, Budapest, Geopen, 2002
5.) Lámfalussy Sándor: Financial crises in emerging markets (magyar) Pénzügyi válságok a fejlődő országokban, Budapest, Akadémiai Kiadó, 2008
6.) László Géza: Pénz, kereskedelmi hitel és a sorbanállások, Budapest, Budapest Bank Rt., 1993
7.) Lenkei Gábor: 1000 szó a pénzről: népszerű pénz- és tőkepiaci fogalomtár, 2., bőv. kiad. Budapest, Graféma, 2008
8.) Mezei György Iván: Bank- és pénzügyek, pénzügyi piacok / Meir Kohn; ford. Mezei I. György, Nemzetközi Bankárképző, Budapest, Osiris Kiadó: Nk. Bankárképző, 2003
9.) MNB
Bankszemle: a Magyar Nemzeti Bank folyóirata: a bankok és pénzintézetek szakfolyóirata - Jelentés a pénzügyi stabilitásról, Magyar Nemzeti Bank, Budapest, április, 2009
 

ka

A bejegyzés trackback címe:

https://szakdolgozat-tema.blog.hu/api/trackback/id/tr821768166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása