Kapcsolat
 

Tételezzük fel, hogy egy idegen civilizáció képviselői – mondjuk, egy beazonosított rádió jel segítségével - jelezik érkezésüket a földre. Ha én dönthetnék róla, milyen stítusban állítanám össze a találkozó sajtóanyagát? Bulvár, vagy közszolgálati hangon mondanánk el a világnak: nem vagyunk egyedül?

A dolgozat, a sajtó történeti áttekintésével indulhatna. Hogyan, miért alakult ki és fejlődött olyanná, amilyen ma. Hatások, mechanizmusok, jelenségek, vadhajtások, eredmények.  Kommunikációelméleti és sajtó történeti tankönyveket ajánlok hozzá és sajtó témájú értekezéseket, dolgozatokat.

Bulvár vagy nem

Külön-külön fejezetekben mutassuk be a közszolgálati és a bulvár médiumok kialakulását, üzenetét, stratégiáját és céljait. Majd ez után konkrét sajtóanyagokat készítsünk bulvár és közszolgálati nyelven megírt meghívók, cikkek formájában, hogy a különbség érzékletesebb legyen.

A dolgozat célja az lenne, hogy demonstráljuk, és az utókor számára rögzítsük a 2009-es média állapotokat, amikor a közszolgálat és a bulvár között már szinte nincs is különbség. Vagy még is? Ezt keressük meg. Vigyázzunk, hogy ne mondjuk véleményt egyik műfajról sem, csak hitelesen ábrázoljuk őket, amihez a rendhagyó kapcsolat szolgáltatja az ürügyet.      


Ajánlott irodalom:

Bajomi- Lázár Péter : A médiapesszimisták
Angelusz Róbert : Kommunikáló társadalom. Budapest: Gondolat, 1983.
Császi Lajos : Tévéerőszak és morális pánik. Budapest: Új Mandátum, 2003.
Angelusz Róbert & Tardos Róbert : Médiahasználat vagy médiafogyasztás?
Terestyéni Tamás : A magyarországi országos tévécsatornák kínálata 2003-ban.
Juhász Gábor: Az országos minőségi napilapok piaca 1990-2002.
Buzinkay Géza (1997) Bulvárlapok a pesti utcán. In: Budapesti Negyed (2-3)
Pokol Béla (1995): Médiahatalom. Budapest: Windsor Kiadó.
Felföldi Barnabás & Tóth E. Manuéla (2005) A „király” utolsó útja a képernyőn. Zámbó Jimmy temetése, mint médiaceremónia. Kultúra és Közösség, III-IV. szám.

  dh

A bejegyzés trackback címe:

https://szakdolgozat-tema.blog.hu/api/trackback/id/tr91763731

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása