Szappanoperák nőképe – ha már a szakirodalmad megvan


Válaszd ki azt a szappanoperát vagy sorozatot, amelyet jól ismersz. Ha nincs ilyen, vedd meg DVD-n az egyiket a számtalan közül, vagy kölcsönözz könyvtárból. A legjobb, ha végignézed. Még jobb, ha eredetiben, de ha magyarul megy, az sem baj. Ha minderre nincs időd, akkor is nézz bele legalább az első öt részbe (ki tudja, lehet, mégis végignézed), hogy a szereplőkkel és történetük kezdetével tisztában légy! Ugyanezért azt utolsó öt részt is nézd meg!

Ha erre is lusta vagy (nagy kár volna), akkor a sorozat vagy szappanopera internetes oldalát keresd fel. Jegyezd fel a fő(bb) női szereplőket, majd a mellékszereplőket, tájékozódj onnan.
Írd össze, ki milyen viszonyban (testvéri, baráti, szomszéd, anya és lánya stb.) van egymással. Majd írd le mindegyikről, mije, kije van, hogyan beszél, milyen a megjelenése, öltözködése, és akár hiszed, akár nem, 50%-ban százalékban készen van a dolgozatod.

Ezek után tervezd meg, mikor milyen szempont alapján elemzed őket (pl. társadalmi státuszuk, viszonyuk a munka világához, a családról való gondolataik, véleményük a nőkről, a férfiakról stb.), és ha ezzel megvagy, akkor írd le a gondolataid az előzőekben összegyűjtöttek alapján, persze a tényeket ne feledd – lehet, a konzulensed kedvence a sorozat. Tudd meg azt is, az alkotók hova pozícionálták a szereplőket! És máris adott egy újabb elemzési szempont: megvalósult-e az alkotók elképzelése?

Ezt követően (vagy mindenekelőtt) tervezd meg az elméleti részt (ehhez –feltételezem –, már jó sok szakirodalmat gyűjtöttél), amely a Bevezetés fejezet után következzen! Szánj egy fejezetet a szappanopera kialakulására és mibenlétére, arra, hogy mi a sorozat, annak hány fajtája van! Egy újabb kisfejezet szentelj a szappanoperák és sorozatok jelentőségének – ha hiszed, hanem, A barátok közt is több annál, mint hogy a kispolgárok nézik naponta! Attól függően, milyen nemzetiségű sorozatot választottál, írd meg újabb kisfejezetben az adott náció szappanopera vagy sorozat kultúráját, történetét röviden, a jelentősebb alkotásokat és csatornákat megemlítve.

Mutasd be a választott témád történetét, alkotóit, eredeti elképzeléseit, és igyekezz elhelyezni a vizsgált tévéműsort a sorozatok és/vagy szappanoperák világában! (Melyek a hasonlók? Melynek lehetne a folytatása, akár előzménye? Kapott-e díjakat? Mi a hatása? Kik körében kedvelt? Miben hoz újat?)

A legvégén összegezz: milyen is az adott sorozat vagy szappanopera nőképe? Sztereotipikus? Modern? Vegyes? Netán a különböző korosztályokba tartozó nők különböznek egymástól? Esetleg van, amiben minden női szereplő egyforma vagy legalábbis hasonló? Van, amiben gyökeresen eltér a gondolkodásuk, viselkedésük?

Mivel dobhatod még fel a dolgozatod? Nem árt, sőt kifejezetten a kiváló minősítés felé vezető út, ha jeleneteket, párbeszédeket idézel a választott műből. Ez esetben írd lábjegyzetbe (vagy ahogyan a jegyzetelést, szaknyelven a hivatkozást követei a sulid), melyik rész hányadik percében hangzik el a párbeszéd, történik a kiemelt jelenet. Ha képeket is teszel a dolgozatba, vagy az internetes fórumokról böngészel hozzászólásokat és a megfelelő pontokon helyezed el őket, azt bizonyítja a konzulensed és külső bírálód szemében, hogy nemcsak a sorozatot ismered, hanem a körülötte kialakult mítoszokat, a szereplők megítélését stb.
Ha megfogadod az útmutatást, negyven szövegoldal garantált. 
Mindenekelőtt mégis jó tévézést, videózást kíván a Szakdolgozati konzultáció!
 

-ft-

A bejegyzés trackback címe:

https://szakdolgozat-tema.blog.hu/api/trackback/id/tr602230212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása